13 Ιουν 2016

Νέο πλαίσιο τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης μελετών

Την προκήρυξη των δύο πρώτων δημόσιων ανοικτών διαγωνισμών, για τη δημιουργία του νέου πλαισίου τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης μελετών, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στις 14 και 15 Ιουλίου, ενέκρινε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Η προεκτιμώμενη αμοιβή των συμβάσεων αυτών είναι της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη με ΦΠΑ. Αντικείμενο των συμβάσεων αυτών είναι η σύνταξη ενός σύγχρονου οδηγού (κανονισμός) εκπόνησης μελετών, όπου θα αναπτύσσονται κατά τρόπο εμπεριστατωμένο: Κριτήρια Σχεδιασμού, συνιστώμενες οδηγίες και προεκτιμώμενες αμοιβές ανά στάδιο και κατηγορία μελέτης, λεπτομερής κατάλογος ''παραδοτέων'', καθώς και η κωδικοποίησή τους για την ευχερή συσχέτιση και αναζήτησή τους.

Το νέο πλαίσιο εκπόνησης μελετών εντάσσεται στην συνολική παρέμβαση εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της παραγωγής των μελετών και έργων, που υλοποιεί η κυβέρνηση και συγκεντρώνει τα τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

·Αντικαθιστά το απαρχαιωμένο, ελλιπές και προβληματικό πλαίσιο παραγωγής των μελετών δημοσίων έργων, στο διάστημα ισχύος του Π.Δ.696/74, που αποτελεί βάση αναφοράς της σχετικής νομοθεσίας πάνω από σαράντα χρόνια.

·Εξαλείφει τις «γκρίζες ζώνες» των υψηλών εκπτώσεων και αντιμετωπίζει φαινόμενα διαφθοράς και στρεβλώσεων, που οδηγούν σε καθυστερήσεις, υπερβάσεις προϋπολογισμών και τεράστιες αποζημιώσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

·Ενσωματώνει τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των κατασκευών και τις ψηφιακές εφαρμογές πληροφοριακών συστημάτων, που έχουν μετασχηματίσει θεαματικά όλες τις διαδικασίες, τους χρόνους και την ποιότητα παραγωγής των μελετών και έργων, όλων των κατηγοριών.

·Καθιερώνει κανόνες διαφάνειας των τεχνικών και οικονομικών δεδομένων και των διαδικασιών για τις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή των έργων και μελετών.

·Ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα ολόκληρου του τεχνικού κόσμου, τόσο των ιδιωτών μελετητών, όσο και των τεχνικών υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας παραγωγής δημόσιων έργων και μελετών.

·Προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, την ποιότητα των μελετών και των έργων, διασφαλίζοντας παράλληλα υγιείς συνθήκες ανάπτυξης του τομέα των δημοσίων έργων και κατασκευών και την προσέλκυση επενδυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου